Opvoeden, wat een klus! Inzichten van Haim Omer


Het opvoeden, begeleiden en lesgeven is de afgelopen halve eeuw in een sneltreinvaart veranderd. De autoritaire opvoeding heeft afgedaan, de geheel ‘vrije opvoeding’, bleek ook niet tot de beste resultaten te leiden. Hoe dan wel? Haim Omer heeft daar goede boeken over geschreven.
Kinderen hebben grenzen nodig; dat geeft veiligheid. Ze hebben ook ‘weerstand’ nodig, zo leren ze door te zetten en hoe krachtig zij zelf zijn. Ze hebben ook ruimte nodig, om hun zelfstandigheid uit te proberen. En hoe kom je tot een goede mix?  Wanneer is het tijd voor grenzen, wanneer voor het vrijer laten? Of laat je dat gebeuren, op het moment dat je als ouder denkt, dat je hem/haar toch niet meer kan begrenzen?
Heel herkenbare vragen voor ouders. En hoe ouder je kind wordt, hoe dringender de vragen en hoe heftiger de bijbehorende ruzies. Daarbij lijkt het alsof de leeftijd waarop je kind wel alles zelf kan/regelt/doet steeds meer naar voren schuift . Ergens weet je als ouder, als er dingen niet kloppen, maar wat doe je? Wat kan je nog eisen?
En dan: wat doe je als je ziet dat het niet goed gaat met je kind? Als je je zorgen maakt, school niet goed gaat, hij/zij zo anders wordt, ‘slechte vrienden’ heeft, je denkt dat drugs en drank het probleem zijn, als je merkt dat hij/zij liegt, steelt? Hoe kom je weer in gesprek met je kind? Hoe dring je door?
Als ouder blijft je verantwoordelijk voor je kind. Jij ziet vaak de gevolgen al, die je kind niet (over)ziet. Wat doe je dan?

Er zijn absoluut manieren om duidelijk en positief aanwezig te zijn in het leven van je kind. Om ontwikkelingen die je zorgen baren, om te buigen en, samen met de mensen dicht om je heen, een wereld van verschil te maken.
Ik begeleid met veel plezier (groepen) ouders om nieuwe inzichten en handvatten door te geven om hun opgroeiende kinderen weer meer tot steun te kunnen zijn. Zodat ze, goed in hun vel, hun eigen plek vinden in de wereld om hun heen.

Ik ben erg enthousiast over de boeken van Haim Omer, die een duidelijk verhaal heeft, leesbare boeken schrijft met veel voorbeelden erbij. Het boek Waakzame Zorg vind ik een heel fijn boek om als steun in de rug te gebruiken. Andere boeken zijn Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet in gezinnen. Voor meer informatie, klik hier.

Bel of mail gerust bij vragen of voor informatie.